Ринки фуражної пшениці Європи ми програємо Бразилії — експерти

Фуражна пшениця сьогодні є чи найпроблемнішою культурою для українського аграрія. Раніше класичним ринком збуту такої пшениці була Азія. Туди відправляли партії по 25-30 тис. т, або панамакс. Сьогодні панамакс можна вантажити тільки у Констанці, а там і без нас багато бажаючих.

Про це Latifundist.com розповів комерційний директор «ТАС Агро» Антон Жемердєєв,

«Тому і бачимо пшеницю на по $150/т CPT Рені. При середній ціні доставки $40-45/т виходить $25/т збитку»,— говорить Антон Жемердяєв.

Він каже, що імпортний бан буде і далі тиснути на ціни. При середній собівартості пшениці $130-145/т з місця — всі наявні логістичні напрямки не рахуються.

Відповідно виробник повинен або ловити момент для продажу, коли ціна наблизить його хоча б до отримання собівартості, або ж пакувати зерно у рукави чи силоси. Однак кеш-флоу все одно буде тиснути на аграрія і провокувати його на продаж.

Єдиний ринок, до якого ми можемо дотягнутися з адекватною логістикою — європейський, розповідає співзасновник і комерційний директор Spike Brokers Олександр Соловей:

«Але там все насичено. До країн Африки ми не можемо дотягнусь. Я вже не кажу про Азію, туди неефективно доставляти, адже туди потрібно експортувати продукцію великими суднами, чого ми зараз робити не можемо. А перевантажувати в румунському порту Констанца — неефективно. Тому ми програємо конкуренцію з Бразилією, яка вантажить великогабаритні судна в Європу і насичує ринок фуражним зерном».