Зменшення експорту зерна обійдеться Україні втратою до $800 млн щомісяця — МВФ

Через невисокі врожаї й заміновані поля експорт зерна з України скоротиться, а логістичні перешкоди для постачань збіжжя на світові ринки загрожують країні втратою до $800 млн щомісяця.

Такий прогноз озвучив Міжнародний валютний фонд (МВФ), пише Укрінформ.

«Подальші перебої в торгівлі вплинуть на зростання ВВП та експорт, залежно від їхнього масштабу й тривалості. Вже очікується, що обсяги експорту зерна скоротяться через зменшення запасів та зборів урожаю, але, за оцінками НБУ, припинення Зернового коридору призведе до додаткових недоотриманих експортних надходжень у розмірі $290 млн на місяць», — йдеться у прогнозі.

Якщо окремі країни ЄС збережуть імпортні обмеження, переорієнтація торгівлі буде ускладнена навіть за збереження можливості транзиту.

«Таким чином негативний вплив на експорт зернових та незернових продуктів становитиме близько $170 млн щомісяця до середини вересня та зростатиме далі до $270 млн на місяць — якщо обмеження продовжать свою дію, коли почне надходити новий врожай», — підрахували в МВФ.

Крім того, у Фонді зауважили, що існують ризики, пов’язані з необхідністю додаткових сховищ або транспортних потужностей, які знаходяться поза контролем України.

«Якщо заборони на імпорт буде подовжено, а Зерновий коридор буде порушений, комплексний ефект із відповідними логістичними проблемами може призвести до того, що втрати перевищать $800 млн на місяць», — вважають у Фонді.

Нагадаємо, українська влада розглядає можливості експорту Зерновим коридором без участі російської сторони.