Після 18 липня не слід очікувати активної фази дії Зернової угоди — Марчук

Після закінчення терміну дії Зернової угоди, з 18 липня не слід очікувати активної фази її продовження, бо фактично липень та серпень будуть «часом перемовин».

Таку думку висловив заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Денис Марчук, повідомила пресслужба ВАР.

«Чому так? Бо з заяви президента Туреччини нам відомо, що він хотів би провести особисті перемовини з президентом країни-агресора Путіним. Особисті перемовини мають відбутися на території Туреччини в серпні, тобто дата ще не визначена. Тому ми самі розуміємо — липень-серпень фактично вивантажень з території портів Великої Одеси не буде відбуватися», — сказав він.

Також Денис Марчук висловив сподівання, що, попри позицію РФ, Зернова угода буде продовжувати працювати.

«Сподіваємося, що навіть якщо не домовляться, все ж таки угода буде працювати. Ми мали такі прецеденти в листопаді 2022 р., коли через вихід Росії все рівно в рамках підписаних домовленостей між Україною, Туреччиною та ООН кораблі рухалися. В принципі, є запевнення від турецької сторони, що це також буде відбуватися, незважаючи на позицію країни-агресора», — говорить Денис Марчук.

Нагадаємо, Туреччина прагне продовжити роботу Зернової угоди на 2 роки, а зараз докладає зусиль, аби пролонгувати її після 17 липня.