Вартість транзиту українського зерна через Молдову буде знижено — УСПП

Вартість транзиту українського зерна через Молдову буде знижено щонайменше на 25%. Такого результату дійшли на черговому засіданні Українсько-молдовської ділової ради.

Про це повідомила пресслужба УСПП.

Зазначається, що Молдова не стала вводити обмеження на імпорт зернових із України та продовжила співпрацю в рамках «коридору солідарності». Водночас, тарифи на перевезення тут на 57% більші, ніж в Укрзалізниці.

«Тому зусиллями двосторонньої ділової ради, самої УЗ, були проведені відповідні перемовини із молдовськими залізними дорогами, результатом яких стала згода останніх знизити розцінки на 25-27%. Роз’яснення щодо механізму отримання такої знижки має бути надане партнерами впродовж цього тижня», — йдеться у повідомленні.

На засіданні також повідомили, що в Молдові активно працюють над збільшенням потужностей і модернізації молдовської залізниці, які не були готові до такого обсягу запитів з України. Так, було відкрито кілька додаткових транспортних коридорів, під це було взято великий кредит із Франції. До роботи залучено Укразалізницю.

Учасники зустрічі підкреслили, що до подібних транзитних проектів потрібно максимально залучати Румунію, порти якої використовуються для українського експорту. Така робота вже ведеться, працюють тристоронні робочі групи.

«Знявши високе тарифне навантаження, максимально спростивши прикордонний контроль вантажів можна досягнути показників перевалки українських зернових через Молдову/Румунію до 1 млн тонн в місяць», — інформує пресслужба.

В УСПП зазначили, що для цього потрібні порівняно невеликі інвестиції в $200-300 млн.