Українська влада розглядає можливості експорту Зерновим коридором без участі російської сторони

Українська влада готується експортувати зерно через чорноморські порти за сценарієм «зерновий коридор без Росії». Під час зустрічі Зернового клубу УЗА заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков підтвердив кореспонденту Latifundist.com, що якщо Зерновий коридор не буде продовжений, то держава розглядає альтернативні маршрути, серед яких продовження його роботи без участі РФ.

Про це йдеться у матеріалі Latifundist.com «Без росії: Альтернативний сценарій роботи зернового коридору після 17 липня».

«Дійсно, така можливість є, але вона повинна бути ретельно опрацьована. Адже це не тільки комерційні і логістичні питання, а й безпекові, бо країна знаходиться у стані війни. Коли і яким чином можна буде працювати за альтернативним сценарієм — ми скажемо, коли всі структури, які причетні до цього процесу, будуть готові», — сказав Юрій Васьков.

За словами президента УЗА Миколи Горбачова, поки військові не погоджують вхід суден до портів Великої Одеси поза рамками Зернової угоди.

«Ми розглядаємо різний варіант роботи і назвали його варіант Б. Він стосується і дунайських портів, і додаткових фінансових інструментів, які дозволять нам страхувати кораблі, які будуть заходити до Великої Одеси для тих компаній, які захочуть відвантажувати це зерно безпосередньо без «зернової угоди». Але наразі Міністерство оборони не дає нам такої можливості»,— розповів Микола Горбачьов.

Щодо додаткових фінансових інструментів, про які говорить президент УЗА, — це 20 млрд грн, які виділив уряд у спеціальний фонд, який буде гарантувати виплати іноземним судновласникам у разі пошкоджень судна чи товару. Юрій Васьков пояснив, що поки не можна назвати конкретні терміни запуску фонду гарантування, але урядом вже розроблений порядок його використання та прийнята поправка до держбюджету.