Для відновлення судноплавства Дніпром на місці Каховської ГЕС можна буде побудувати канал — думка

Руйнування дамби та обміління Каховського водосховища зробило проблематичним судноплавство на Дніпрі. Для його відновлення достатньо буде побудувати судноплавний канал разом з механізмами, що підійматимуть чи опускатимуть судна.

Про це розповів колишній міністр інфраструктури Володимир Омелян виданню Delo.

«Річковими перевезеннями ми зможемо перевозити значно більшу кількість вантажу. Свого часу за радянських часів по Дніпру перевозили 50 млн т вантажів. В 2016-2019 роках ми перевозили 19 млн т. Теоретично потужність річок українського басейну сягає 30-40 млн тонн. Це цифра до якої ми можемо йти, бо так ми знімемо суттєве навантаження з доріг, але чи для цього потрібно відбудовувати Каховську греблю я не впевнений», — сказав Володимир Омелян.

Читайте також: «Дитячі хвороби впровадження Е-ТТН у зернових перевезеннях»

Він зазначив, що доцільність відбудови ГЕС чи будівництво інших гідротехнічних споруд замість неї повинна визначатися стратегічними цілями — промисловим, аграрним чи рекреаційним потенціалом.

«Має бути чітка економічна політика, якою має бути Україна після війни, і, вже виходячи з цього, ми маємо вибудувати подальше економічне відновлення регіону який постраждав. Якщо ми зосереджуємося на промисловому потенціалі цього регіону це одна історія, якщо мова йтиме про сільське господарство — то інша, якщо зосередимося на рекреаційному потенціалі — то це взагалі зовсім інша стратегія», — говорить ексміністр.

Нагадаємо, після підриву Каховської ГЕС від річкового терміналу «Зеленодольської» філії «НІБУЛОНа» відійшла вода.