Після підриву Каховської ГЕС від Зеленодольської філії НІБУЛОНа відійшла вода

Причал філіі Зеленодольська залишився без води
Причал філіі Зеленодольська залишився без води
Джерело фото: Фото: Стас Козлюк

Після підриву Каховської ГЕС 6 червня від причалу річкового перевантажувального терміналу філії «Зеленодольська» компанії «НІБУЛОН» відійшла вода. Наповнити водосховище без відновлення дамби в Новій Каховці неможливо.

Про це йдеться у репортажі видання «Новинарня».

Як розповів в.о.директора філії Олексій Мудрак, до руйнування ГЕС у затоці було до 5 метрів глибини, під причалом «Зеленодольської» трохи менше — близько, 4,5 м. Після вибуху рівень води щогодини падав на 15 см. За 3 дні вся вода пішла.

До великої війни у філії навантажували 5-6 барж щомісяця.

«До вторгнення у нас за сезон проходило близько 200 тисяч тонн зерна. Це три об’єми елеватора. І ми все грузили баржами. Тут працювало 86 людей. Тепер — менше 40. Шестеро мобілізувалися [до ЗСУ], інші — звільнилися. Ми ж зараз ніякого прибутку не приносимо. У керівництва ніби немає планів нас ліквідовувати, але як відновлювати роботу — не ясно. Але дуже хотілося б. Бо в нас більшість працівників — це люди з прилеглих сіл. Цей термінал давав їм роботу», — зазначив Олексій Мудрак.

Нагадаємо, філія «Зеленодольска» — перевантажувальний термінал в с. Мар'янське на Дніпропетровщині. Потужність одночасного зберігання — 75,2 тис. т. Термінал офіційно відкрили у червні 2020 р. Загальний обсяг інвестицій у проєкт склав більше $22 млн. За період вторгнення рф в Україну філію кілька разів обстрілювали