Світовий зернотрейдер Viterra веде переговори про злиття з Bunge — Reuters

Глобальний зернотрейдер Viterra веде переговори про злиття з американським конкурентом Bunge Ltd.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на анонімне джерело.

Зазначається, що переговори ідуть «у рамках потенційної мега-угоди, яка змінить найвищий рівень світових торговців зерном». Зі слів джерела, структура правочину обговорюється обома сторонами.

«Немає впевненості в тому, що компанія Viterra, яка частково належить швейцарському гірничо-торгівельному гіганту Glencore, зможе домовитися про умови угоди, сказало джерело, яке побажало залишитися анонімним, оскільки ці обговорення є конфіденційними», — пише Reuters.

У четвер акції Bunge торгувалися по $92,89, оцінюючи компанію приблизно в $14 млрд.

«Будь-яка угода ретельно вивчатиметься регулюючими органами, оскільки торгівля основними продуктами харчування, такими як пшениця, кукурудза та соєві боби, вже зосереджена між Bunge та трьома іншими великими гравцями, що викликає глобальне занепокоєння з приводу продовольчої безпеки», — йдеться у повідомленні.

Злиття з Viterra також підніме Bunge з виручкою у 2022 році у розмірі $67,2 млрд, наблизивши її до найближчого публічного конкурента у сфері агробізнесу Archer-Daniels-Midland Co, обсяг продажу якого минулого року становив майже $102 млрд.

Акції Bunge у четвер закрилися на тритижневому максимумі в $93,61, що оцінює компанію приблизно $14 млрд. Акції Glencore упали на 0,7%.

«Глобальні торговці сировинними товарами накопичили грошові резерви після того, як за останній рік отримали величезний прибуток, оскільки вторгнення Росії в Україну порушило постачання та різко підняло ціни на врожай», — зазначає видання.

Злиття з Bunge зробить Viterra одним із провідних світових продавців зерна з доступом до експортних терміналів у Сполучених Штатах.

Минулого року Viterra купила американську компанію Gavilon у японської Marubeni за $1,1 млрд, що дало їй значно більше фізичних активів з обробки зерна в США і зробило її третім за величиною експортером сої в Бразилії, де Bunge вже має сильну присутність.

Viterra, раніше відома як Glencore Agriculture, потрапила в заголовки газет у 2017 році через невдалий підхід до поглинання Bunge, одного з гігантів світової торгівлі зерном, на той час оціненого в $11 млрд.

У травні 2017 року Bunge дала відсіч компанії Glencore після того, як остання запропонувала неформальний підхід до обговорення «можливого консенсусного об’єднання бізнесу».