У ВРУ розглядають законодавче врегулювання виробництва та експорту біометану і біоетанолу

У Верховній Раді відбулися парламентські слухання на тему виробництва біометану, водню та біоетанолу. Учасники засідання розглянули питання законодавчого врегулювання виробництва біометану і біоетанолу. Зокрема, експорту в Європу, технічні можливості подачі біометану в газорозподільчу систему і створення біопаливної біржі.

Про це інформує пресслужбв Мінагрополітики. 

«Виробництво біометану і біоетанолу — дуже актуальне питання для України, особливо сьогодні, коли в нас є проблеми з енергетикою і логістикою. Імпортозаміщення, енергетична і  економічна безпека — першочергове завдання держави», — зазначив заступник міністра агрополітики Віталій Головня.

Читати за темою: Сергій Кравчук: Побудувати біометановой завод не важче і не довше, ніж елеватор

Крім того, розповідає заступник міністра, виробництво  біоетанолу — це ще харчова і продовольча безпека. Бо продукти переробки біоетанолу — сировина для багатьох галузей. Зокрема, для кормів у тваринництві і біогазових заводів, які виробляють електроенергію або біометан.

«Переробка біоетанолу і  біометану запустить сільський  розвиток, зробить наші громади більш потужнішими. Податки будуть іти на місця. Відбудеться енергетична децентралізація. Це наша перевага, яку ми маємо використати»,— наголосив Віталій Головня.

Довідково. Україна має найбільшу в Європі площу сільськогосподарських земель і один з найкращих потенціалів аграрної сировини для виробництва біометану. З урахуванням біомаси з покривних культур, які можуть бути вирощені на 20% ріллі, потенціал виробництва біометану в Україні складає 21,8 млрд м3/рік. 

В 2021 році прийнято Закон України щодо виробництва біометану, який відкрив можливості його виробництва і подачі в газопроводи. Перший в Україні біометановий завод компанії «Галс-Агро» нещодавно почав свою роботу в Чернігівській області і вироблятиме 2,7 млн м3 біометану на рік.