В новому сезоні перевалка українського зерна через порт Констанца може зменшитися

Констанца обробляє майже третину українського експорту зерна з моменту російського вторгнення. У 2022 році через порт було відвантажено 8,6 млн т та 3,3 млн т у першому кварталі цього року. Однак у новому сезоні українські поставки зерна через чорноморський порт Констанца можуть зменшитися через збільшення врожаю зерна в Румунії цьогоріч.

Про це заявив портовий оператор Comvex, пише Reuters.

Консалтингова компанія Agritel прогнозує, що Румунія в цьому році збере 10,35 млн т пшениці, різко збільшивши врожай порівняно з минулим роком.

«Новий врожай в Румунії, схоже, буде більшим, ніж минулого року, а це означає, що для українців може бути менше місця. Оператори не завдадуть шкоди своїм традиційним клієнтам»,— розповів менеджер Comvex Віорел Панайт. 

Судноплавство через Констанцу було дешевшим, ніж через власні порти України згідно з угодою про безпечний прохід, оскільки довгі черги на перевірку в Стамбулі збільшували витрати.

Порт Констанца загалом минулого року експортував 24,01 млн т зерна.

Аналітик консалтингової компанії AGRIColumn Цезар Георге зазначає, що виробництво озимих культур у Румунії, включно з пшеницею, може перевищити п’ятирічний середній показник. Констанці необхідні інвестиції та уніфікована ІТ-система для боротьби з перевантаженнями.

Нагадаємо, у румунському порту Констанца збудують зерновий термінал, потужністю зберігання не менше 650 тис. т зернових та олійних культур.