Єврокомісія заборонила Україні постачати до Східної Європи чотири сільгоспкультури

Європейська комісія у вівторок, 2 травня, ухвалила тимчасову заборону імпорту окремих сільськогосподарських товарів із України у п'ять країн. Пшеницю, кукурудзу, ріпак та насіння соняшнику не можна імпортувати в Болгарію, Угорщину, Польщу, Румунію та Словаччину. 

Про це йдеться в повідомленні Єврокомісії.

Заходи набули триватимуть до 5 червня 2023 року. Україна може імпортувати свої товари до всіх європейських країн, крім 5 вищезазначених. Попри заборону імпорту транзит збережеться.

«Паралельно Болгарія, Угорщина, Польща та Словаччина зобов'язалися скасувати свої односторонні заходи щодо пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшнику, а також будь-якої іншої продукції, що походить з України», — зазначили в Єврокомісії.

Окрім того, виконавчий орган ЄС підтвердив надання фінансової підтримки фермерам у п'яти країнах-членах ЄС.

Єврокомісія планує полегшити транзит українського зерна через Шляхи солідарності до інших країн-членів ЄС та третіх країн.

«Комісія готова повторно запровадити превентивні заходи після закінчення терміну дії чинного Регламенту про автономні торговельні заходи 5 червня 2023 року доти, доки триватиме виняткова ситуація», — додали в Єврокомісії.