Експерти назвали ціни на різні види перевезень зерна

У квітні експорт зерна автомобілями і склав 229 тис. тонн проти 483 тис. тонн у березні та пікового значення 676 тис. у листопаді 2022 року.

Про це йдеться в інформації SPIKE BROKERS у їхньому ТГ-каналі.

«Зараз попит на автомобільну логістику зростає після відновлення транзиту для українського зерна країнами Східної Європи. Спотові ставки дещо укріпилися відносно минулого тижня»,— говориться у повідомленні. 

Ринкові ставки транспортування авто:

  • центр. Україна — пн. Італія @115-135€/т
  • центр. Україна — центр. Литва @65-80€/т
  • зх. Україна — сх. Німеччина @80-90€/т

Квітневий експорт залізничним транспортом склав 644 тис тонн проти 1074 тис тонн в березні та пікового значення 1150 тис. в грудні 2022 року.

«Спад залізничних перевезень продовжується і може досягти найнижчого показника саме в травні. Торгові компанії та покупці агропродукції працюють щодо налагодження транзитної перевалки зерна на західних кордонах. З цим є певні складнощі, адже митні норми обмежують розміщення продукції на складі терміном не більше 7 днів. Це буде спричиняти підвищення ефективності обробки вантажу на кордонах. Питання часу, коли залізничне відвантаження в напрямку західних кордонів відновиться»,— аналізують SPIKE BROKERS.

За їхніми словами, ставки на залізничне перевезення досить номінальні і готові обговорюватися під конкретні запити.  

Ринкові ставки транспортування залізницею:

  • центр. України — порти України @18-25$/т
  • центр. — зах. кордон України @35-50$/т
  • зах. України — порти України @20-25$

 Загальний експорт агропродукції водним транспортом в квітні склав 4,5 млн тонн проти найбільшого показника 5,8 млн тонн в березні за останні 12 місяців.

У тому числі через порти Дунаю було проекспортовано в квітні 1,6 млн тонн проти найбільшого показника в березні 2 млн тонн.

Ставки фрахту річковим транспортом стабілізувалися. 

Ринкові ставки транспортування водою:

  • Ізмаїл, Україна — Константа, Румунія берез @25-35€/т