Болгарія займає українські ринки олії

Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну Болгарія почала імпортувати український соняшник, нарощувати виробництво олії та поставляти свої товари на традиційні українські ринки.

Про це на EURO GRAIN HUB Exchange & Forum в Бухаресті розповіла Elevatorist.com провідний аналітик компанії «Украгроконсалт» Юлія Гаркавенко.

«Болгарія українським соняшником завантажила всі свої потужності по переробці. І вони зараз показують неймовірні показники по експорту олії і шроту. Як повернути наші ринки збуту — це буде основною проблемою після війни»,— розповіла Юлія Гаркавенко.

За словами експерта, йдеться перш за все про ринок ЄС, куди Болгарія може без проблем експортувати продукцію.

«Я дуже здивована, що румуни не скористалися такою ситуацією. Слід зазначити, що якщо в Болгарії переробна промисловість розвивається, потужності по переробці соняшнику та ріпаку постійно збільшуються, з’являються нові заводи і по виробництву олії і по виробництву біопалива, то в Румунії трішки інша ситуація. Там немає нових великих переробних заводів, і загалом румуни дуже повільні в прийнятті рішень. Але чим довше буде тривати війна, тим більша ймовірність,  що зміни в переробній галузі почне і Румунія»,— зазначає Юлія Гаркавенко.

Проте вона наголошує, що навіть при найбільш негативних прогнозах Україна поки що залишається лідером в світовій торгівлі соняшниковою олією, але частка країни суттєво знизиться.

Олена Гайдук, Elevatorist.com