РГК підключила до своїх мереж перший в Україні завод з виробництва біометану

Регіональна газова компанія підключила до своїх мереж перший в Україні завод з виробництва біометану. Підприємство на рік вироблятиме близько 3 млн кубометрів газу, який споживатиме близько 1500 клієнтів — населення та промисловість.

Про це повідомила прес-служба РГК.

Мова йде про біометановий завод компанії «Галс-Агро», що був збудований у Чернігівській області у 2018 році та спочатку працював на виробництво біогазу, з якого вироблялась електроенергія. У 2021 році підприємство обладнано модулем з виробництва біометану. На початку 2023 року біометановий модуль було встановлено та підключено до мереж АТ «Чернігівгаз».

РГК відновила роботи з підключення біометанового заводу одразу після деокупації Чернігівської області у квітні минулого року.

«Весь процес підключення від видачі технічних умов до завершення будівництва тривав менш як 6 місяців. Для підприємства встановлено вузол обліку газу і газорегулювальне обладнання, яке укомплектовано найкращими технологічними рішеннями компаній Emerson, Pietro Fiorentini, FMG та Sick — світових лідерів газової галузі»,— йдеться у повідомленні.

В даному проєкті РГК виступила як інвестняня: консультувала, розробила проєктно-технічну документацію з підключення, технічні умови та виконала роботи з підключення до мережі.

«Біометан, який виробляє підприємство, нічим не відрізняється від природного та одразу може споживатися домогосподарствами та промисловістю. Якість доочищеного метану контролюється потоковим хроматографом, а газорегулювальний пункт обладнаний пристроєм для відбору проб газу. На першому етапі газ надходитиме у мережу в осінньо-зимовий період. Після будівництва другої черги та кільцювання мереж подача стане цілорічною»,— повідомили в РГК.

У другій половині 2023 року інвестори планують встановити ще один модуль з виробництва біометану такої ж потужності у Київській області. Сировина для виробництва біометану — відходи аграрного сектору.

Нагадаємо, у 2023 році в Україні очікується запуск у роботу 5 біометанових заводів. Вони зможуть виробляти 20 млн кубометрів біометану на рік.