В Угорщині вилучили з обігу та знищили партію забрудненої української кукурудзи

В Угорщині вилучили з обігу та знищили 29 тонн української кукурудзи, в якій було виявлено забруднення мікотоксинами та ГМО. Крім того, виявили також і забруднену сою, але про подальшу долю соєвої партії інформації не надано.

Про це повідомляє Міністерство сільського господарства Угорщини.

«Під час роботи, яка тривала кілька тижнів, у трьох випадках експерти виявили забруднення мікотоксинами кукурудзи, а також три зразки показали позитивний результат після тесту на ГМО. Крім усього цього, у двох випадках було виявлено забруднення сої. Під час перевірки на місці у Бекеш-Вармедьє виявили понад 29 тонн кукурудзи українського походження, яка була заражена. Підприємству було видано наказ про обмеження руху та знищення», — проінформував Мінсільгосп Угорщини.

В повідомленні зазначено, що ще в лютому міністр сільського господарства розпорядився «жорстко перевіряти якість і безпечність зерна, яке надходить до Угорщини з України».

Розслідування, яке координує Національне управління безпеки харчового ланцюга (Nébih), охоплює всю територію Угорщини.

«Експерти провели дослідження зразків із зерносховищ на вміст ГМО, пестицидів та токсинів, а також перевірили умови зберігання, можливу наявність складських шкідників та простежуваність. Перевірки охоплювали не лише необроблені зернові культури, а й пшеничне борошно українського походження, яке надходило до Угорщини, оскільки щодо них також були сформульовані підозри щодо якості. Для цього асортименту продукції перевірки охоплювали вміст сухої речовини золи, вміст вологи, групу цінності для хлібопекарської промисловості, вміст пестицидів і радіологічні випробування», — йдеться у повідомленні.

В Мінсільгоспі Угорщини підкреслили, що угорські підприємства, які використовують українське зерно, несуть пряму відповідальність за використання лише зерна, яке відповідає нормам ЄС і внутрішнім нормам.

Нагадаємо, аграрії Львівщини через високі ціни на газ цього сезону були змушені залишити частину врожаю кукурудзи у полях, через що отримали низьку якість зернової.