Цьогоріч 5 нових заводів почнути виробляти біометан в Україні

У 2023 році в Україні очікується запуск у роботу 5 біометанових заводів. Вони зможуть виробляти 20 млн кубометрів біометану на рік. Але щоб рентабельно виробляти біометан, потрібно, аби його вартість була на рівні 800-900 €/тис. кубометрів.

Про це повідомив д.т.н., голова правління ГС «Біоенергетична асоціація України» Георгій Гелетуха, пише Укрінформ.

«У нас найбільші в Європі площі сільськогосподарських земель, відповідно, багато сировини, зокрема, це відходи рослинництва та тваринництва, які можуть бути використані для виробництва біогазу та біометану. В Україні дуже розвинена газова мережа, в яку можна подати цей метан. Ми недалеко від Європи, тому можемо зайняти частину цього преміального ринку біометану, щодо якого Європа поставила дуже амбітні цілі. Відповідно, ми могли б 10-20% цього ринку закрити своїм біометаном», — сказав Георгій Гелетуха.

За його словами, якщо українському бізнесу не вдасться вийти на європейський ринок, то біометан доведеться продавати по 450 €/тис. кубометрів в Україні. Оскільки це нерентабельно, то заводи, які планують виробництво метану, відмовляться від цієї ідеї.

Нагадаємо, в Україні планують побудувати 5 заводів із виробництва біометану цього року, та мінімум стільки ж — наступного року. Фінансувати проєкти збирається Європейський інвестиційний банк (ЄІБ).