Угорщина хоче повернути мита на українське зерно та посилити контроль за його постачанням

Угорщина має намір відновити мита для української агроподукції та посилити контроль за зерном, яке надходить до країни з України.

За інформацією прес-служби Мінсільгоспа Угорщини, міністр сільського господарства Іштван Надь заявив, що бойові дії в Україні, енергетична криза та збільшення витрат на виробництво створили великі труднощі для угорських фермерів.

«Ситуація ускладнюється ще й тим, що сюди надходить і затримується імпорт зернових та олійних культур у безпрецедентних обсягах у прикордонних з Україною державах-членах, у тому числі й у нашій країні»,— сказав Іштван Надь.

Через це міністр ініціює запровадження обов’язкової електронної системи контролю дорожніх вантажів (EKÁER), в тому числі для основних зернових та олійних культур.

«За допомогою повідомлень, з одного боку, ми можемо отримати більш точне уявлення про кількість зерна та олійних культур, які надходять автомобільним транспортом, а з іншого боку, ті вантажі, які не відповідають зобов’язанню щодо повідомлення, стають кримінальними. Незадекларований вантаж вважається неперевіреним походженням, на нього може бути накладено штраф або навіть вилучено як заставу»,— зазначив Іштван Надь.

Він пояснив, що оскількиі Єврокомісія сказала «ні» загальному відновленню мит на українську сільськогосподарську продукцію, тому в Угорщині ініціюють відновлення мит і кількісних обмежень на групу товарів, імпорт українського зерна та олійних культур, які надходять в країну хоча б на тимчасовій основі.

Крім того, Угорщина продовжує посилювати контроль імпортної продукції, приділяючи особливу увагу транзитним вантажам, щоб гарантувати, що призначені для транзиту вантажі дійсно залишають країну, підкреслив глава міністерства.

Нагадаємо, експорт українських пшениці, кукурудзи, ріпака та насіння соняшника до Польщі припинено до початку нового зернового сезону (1 липня 2023 року). Крім того, Словаччина також посилить контроль якості та транзиту українського зерна, аби захистити свій внутрішній ринок.