РФ посилить геополітичний вплив та збільшить прибутки після виходу світових зернотрейдерів з її ринку — аналітики

РФ посилить свій геополітичний вплив та збільшить прибутки після того, як світові зернотрейдери покинуть її ринок.

Таку думку висловили аналітики Bloomberg, повідомляє ІА «АПК-Інформ».

Експерти Bloomberg вважають, що відхід з російського ринку міжнародної компанії з торгівлі зерном Viterra і американського постачальника сільгосппродукції Cargill «підсилює контроль Росії над глобальними постачаннями продовольства».

«Вихід Cargill та Viterra означає, що Росія, яка є найбільшим експортером пшениці, отримає більше контролю над своїми постачаннями продовольства та збільшить прибуток», — йдеться у повідомленні.

За оцінками агентства, відхід міжнародних трейдерів «залишає експорт російського зерна здебільшого в руках вітчизняних компаній, що фінансуються державою».

«Це означає, що Росії простіше використовуватиме експорт зерна як інструмент геополітичного впливу», — пише Bloomberg, зазначивши, що основними покупцями продовольства з РФ є країни Близького Сходу та Африки.

Нагадаємо, Viterra, один із найбільших світових зернотрейдерів, планує припинити експорт російського зерна. Російська «донька» американської корпорації Cargill з 1 липня 2023 року припинить експорт зерна з Росії. Також Bloomberg поідомляв, що світовий агротрейдер Archer-Daniels-Midland Co. (ADM) наразі вивчає варіанти припинення операцій на російському ринку.