З нового сезону Cargill припинить експорт зерна з Росії

Російська «донька» американської корпорації Cargill наступного сільськогосподарського маркетингового року, тобто з 1 липня 2023 року, припинить експорт зерна з Росії. Про свій намір компанія повідомила мінсільхоз РФ.

Про це повідомляє NV.

Компанія зазначила, що виконає у повному обсязі заплановані на поточний сезон 2022/2023 відвантаження. Cargill також збирається переглянути портфель активів, що належить їй, пов'язаних з експортом зерна.

За обсягами відвантажень Cargill на шостому місці серед російських експортерів агропродукції. У поточному сільськогосподарському сезоні 2022/2023, за оцінкою учасників ринку, компанія вивезе близько 2,2 млн т. зерна (близько 4% від усіх обсягів експорту російського зерна). 

Cargill широко представлена на російському зерновому ринку. До активів компанії у Росії входять торгова компанія в Краснодарі, елеватори в Краснодарському краї та в Воронезькій області, річковий зерновий термінал у Ростові-на-Дону. Cargill також належить міноритарний пакет (25% плюс одна акція) глибоководного зернового терміналу «КСК» у Новоросійську. А ще компанія володіє у рф маслоекстратним, комбікормовим заводами та підприємством з виробництва пластівців.

В Україні Cargill належать 51% зернового терміналу «Нептун», який може зберігати до 290 тис т зерна, двома елеваторами у Кіровоградській та Дніпропетровській областях сумарною потужністю одночасного зберігання близько 180 тис. т., комбікормовим заводом «Провімі» у Львівської області.

Cardill є однієї з найбільших агрокомпаній світу. Її річний прибуток у 2022 році склав $165 млрд. За підсумками 2022 фінансового року (1 червня 2021 — 31 травня 2022) збільшив чистий прибуток порівняно з попереднім фінансовим роком на 35% — до $6,68 млрд.