Risoil захищає своє право інвестувати в портову галузь на Парламентському рівні

Двосторонній пірс, який будує компанія Risoil в порту Чорноморськ, готовий на 100%. Однак група компаній змушена доводити своє юридичне право реалізувати один із найбільших інвестпроєктів у портовій галузі за останні роки на парламентському рівні.

Про це інформує пресслужба компанії на своїй сторінці в Facebook.

У Парламенті пройшло засідання за участю Тимчасової спеціальної комісії з питань захисту прав інвесторів на чолі з Галиною Янченко, посадовців Служби безпеки України, прокуратури, Поліції Одеської області та Головного слідчого управління Національної поліції України. Також в тригодинному обговоренні взяли участь заступник Міністра інфраструктури, представники Embassy of Switzerland in Ukraine/Посольство Швейцарії в Україні, різних державних органів і Рада бізнес-омбудсмена.

Після своїх доповідей правоохоронці відповідали на питання парламентаріїв щодо мотивації своїх дій у порушенні протягом п’яти років численних кримінальних проваджень навколо проєкту вартістю 1,5 млрд грн.

«Ця ситуація є червоним прапором, бо вказує на те, що коли є більші чи менші колізії українського законодавства, вони будуть інструменталізовані для того, щоб запустити кримінальні справи, — замість того, щоб відомства між собою раціонально полагодили це. Який інвестор піде в країну, де рішення вже виніс Верховний Суд, найвища судова інстанція, а інші правоохоронці все роблять спочатку?» — заявив бізнес-омбудсмен Роман Ващук.

Він також відреагував на тезу представників правоохоронних органів про те, що формально ніхто зараз не забороняє групі компаній працювати.

«Я нагадаю, що сам проєкт був під арештом до рішення Верховного Суду, а зараз створюються важкі репутаційні ризики», — підкреслив Роман Ващук.

Представник Чорноморської міської ради зазначив, що не може йти мова про спричинення збитків державі чи громаді, оскільки ділянка, на якій розташований пірс, перебуває у комунальній власності та щомісяця за неї надходить оренда плата.

Підсумки засідання підбила голова спецкомісії, народна депутатка Галина Янченко, яка влітку минулого року особисто приїжджала на місце будівництва.

«Бюджет недоотримує до 400 млн грн щороку через те, що окремі правоохоронці блокують реалізацію цього інвестиційного проєкту. Враховуючи все, що ми сьогодні почули, якщо справа не зрушиться з місця, ми розглянемо можливість подати колективне депутатське звернення до НАБУ, Державне бюро розслідувань. Далі вже ці та інші органи будуть з’ясовувати справжню мотивацію тих, хто роками чинить такі перешкоди», — підкреслила Галина Янченко.