Румунії не варто непокоїтися через днопоглиблення гирла Бистре — Васьков

Україна не порушила жодних домовленостей, поглибивши гирло Бистре на Дунаї для збільшення експорту продовольства зі своїх річкових портів і готова показати Румунії виконану роботу.

Таку відповідь на занепокоєння румунської сторони дав заступник міністра України з питань відновлення Юрій Васьков, пише Reuters.

Виадання повідомляє, що цього тижня Румунія виразила стурбованість проведенням Україною днопоглиблювальних робіт у загальному екологічно вразливому прибрежному регіоні. Також Румунія запросила в України доступ на перевірку місцини, де ідуть роботи.

Румунія заявила, що стурбована тим, що будь-які роботи на водному шляху через спільну територію дельти Дунаю можуть загрожувати дикій природі об'єкта Світової спадщини ЮНЕСКО та порушувати міжнародні договори щодо охорони навколишнього середовища.

«Ми офіційно повідомили румунську сторону ще у серпні 2022 року про те, що будемо проводити оперативні днопоглиблювальні роботи, тобто розчищення від наносів, і жодних коментарів не отримали», — заявив в інтерв'ю Reuters Юрій Васьков.

У середині 1990-х років глибина каналу становила 6,5 м, але Україна останніми роками не проводила днопоглиблювальних робіт, що призвело до скупчення мулу.

«Ми не бачимо проблеми — це не нове будівництво, а оперативне поглиблення», — заявив Юрій Васьков, додавши, що днопоглиблювальні роботи були спрямовані на те, щоб канал був достаньо глибоким, аби по ньому могли проходити судна з осадкою до 6,5 м.

Україна транспортує зерно по гирлу Бистре, оскільки розробляє альтернативні маршрути для свого експорту, тоді як доступ до портів на Чорному морі був обмежений після вторгнення РФ.

«Раніше не було потреби збільшувати глибину (каналу). Тепер така необхідність є», — сказав посадовець.

Україна значно збільшила експорт через свої дунайські порти, до 1,5 млн тонн на місяць, після початку війни. Днопоглиблення каналу дозволить щомісяця експортувати додатково 500 тис. тонн.

В перспективі Україні розглядає можливість поглибите гирло Бистре до 8,2-8,3 м.

«Такий проект існує вже багато років, але зараз він не реалізується. Румунія не погодилася реалізувати цей проект», — сказав Юрій Васьков.

Заступник міністра говорить, що реалізація цього проєкту відповідає еконмічним інтересами України, продовжується обговорення проєкту з румунською стороною. Будь-які дії по ньому будуть проводитися за погодженням з Румунією.

Румунія є важливим економічним партнером для України, і минулого року експортери відвантажили 8,6 млн тонн українського зерна через румунський чорноморський порт Констанца.