Ціни на зерно всередені України відірвані від світових трендів — учасник ринку

На світових ринках існують свої фактори, що впливають на котирування — врожайність, квотування, робота портів. А український ринок, особливо та частина, що торгується у гривні в самій країні, відірвана від світових трендів.

Про це розповів Elevatorist.com в матеріалі «Зерновий трейдинг: досвід роботи українських трейдерів за воєнних умов» директор міжнародної трейдингової компанії M-Grain Кирило Злочевський.

«На теперішній момент Чорноморський регіон та Україна зокрема відірвані від загального світового ринку, від світових трендів. Ризики, пов'язані з війною, логістичні труднощі —впливають на торгівлю зерном в Україні, в Чорноморському регіоні сильніше, аніж котирування на світових ринках», — зазначає Кирило Злочевський.

Він пояснює: в довоєнні часи ціна у гривні — це була похідна від двох речей, від курсу долару та котирування на Чиказькій біржі (мова йде про кукурудзу). Кожен фермер моніторив ці речі та розумів — якщо біржа вгору, то і ціна піде вгору, якщо курс гривні вгору, то ціна піде вгору. Кореляція до війни відбувалася просто миттєво, ринок знаходився у ліквідному стані і дуже швидко реагував на всі зміни у зовнішній кон'юнктурі.

«Було дуже показово, коли в серпні в нас пройшов перерахунок офіційного курсу з 29 грн до 36,6, тобто, офіційний курс, за яким проходять транзакції на Міжбанку, виріс фактично на 25%, чи підняв фермер ціну на 25%, як це було до війни? На практиці ні, у декого ціна підросла, але це було далеко не 25%. На сьогодні курс долара або котирування на зовнішніх ринках не визначають вартість, по якій фермер може реалізовувати своє зерно», — наводить приклад фахівець.

Тепер же нижня планка ціни на зерно в фермера — собівартість виробництва. В трейдерів — ціна з урахуванням всіх ризиків, пов'язаних з війною.