В разі подальших атак на енергетичний сектор українські ОЕЗи ризикують зупинити роботу

В результаті російських атак по енергетиці України постраждало близько 40% потужностей. Повноцінно стабілізувати систему досі не виходить, ще багато областей страждають від відсутності енергопостачання. В разі подальших атак на енергетичний сектор, в умовах знеструмлення на довгий час, українські ОЕЗи ризикують зупинити роботу.

Таким прогнозом щодо ймовірного розвитку ситуації з Elevatorist.com поділився операційний директор ГК G.R. Agro Артем Ремпен.

Артем Ремпен говорить, якщо за умов довгої відсутності електрики елеватори хоч якось, а зможуть робити — можливо, у нічну зміну, то підприємства з циклічним виробництвом, такі як ОЕЗи, зупиняться.

Читати детальніше: Відключення електроенергії: яка ситуація складається на елеваторах?

«ОЕЗи відключаться, вони зможуть працювати лише на пресових ділянках, не запускаючи екстракцію. Але це мінус половина продуктивності одразу. Харчовики, та частина, що виробляє кетчуп чи майонез — вони зможуть працювати. А ось крохмало-патоковий комбінат — він стане, в нього цикл як на ОЕЗі, і там не можна взяти й повимикати реактори та ферментатори. Такі виробництва, звичайно, постраждають», — прогнозує фахівець.

За оцінками фахівців, кожна зупинка та новий запуск ОЕЗу обійдеться підприємству щонайменше у 100 тис. доларів.