Блокування зернового коридору вплине на продовольчу безпеку в світі — Сольський


Джерело фото: Elevatorist.com

Блокування «зернового коридору» матиме негативні наслідки не лише для України, це вплине на продовольчу безпеку у світі та може спровокувати значне підвищення цін на зерно у майбутньому.

Про це Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський сказав в ефірі загальнонаціонального марафону.

«Ціни на зерно реагують негативно, вони будуть йти вгору. І ми дуже сподіваємось на спільну роботу з нашими партнерами, щоб виправити цю ситуацію»,  зазначив Микола Сольський.

Підвищення цін відчують навіть ті країни, які ніколи не купували українського зерна, а також може загостритися продовольча криза. Насамперед, у найбідніших країнах світу.

Зрив угоди також відобразиться і на внутрішньому ринку. В Україні вже спостерігається тенденція до зменшення посівних площ. Фермери цього року посіяли озимих приблизно на 40% менше площ, ніж минулого року.

«Зерновий коридор є важливим для українського фермера тим, що ціна на зерно в перспективі росла, що давало змогу аграріям покрити затрати й провести майбутню посівну», пояснив міністр.

Микола Сольський підкреслив, що 70% українського експорту здійснювалося саме через морські коридори. І хоч Україна за останні місці значно наростила експорт альтернативними шляхами – через кордони з ЄС, зупинка морського експорту загрожує глобальній продовольчій безпеці.