Українське Дунайське пароплавство запускає Дунайський зерновий шлях


Джерело фото: Facebook UkrainianDanubeShipping

ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» (УДП) у відповідь на вихід Росії з угоди про «зерновий коридор» запускає проєкт «Дунайський зерновий шлях».

Про це повідомив генеральний директор УДП Дмитро Москаленко, пишуть «Порти України».

«Ще влітку ми передбачали, що Росія може в будь-який момент спробувати зірвати «Зернову ініціативу». Тому наполегливо і системно розвивали наш проєкт «Дунайський зерновий шлях». Зокрема, УДП інвестувало у створення власної перевалки зернових. Ми також домовилися з нашими румунськими партнерами — групою компаній TTS — про більш швидку та ефективну схему перевалки у порту Констанца. Наш «Дунайський зерновий шлях» вже починає працювати»,— повідомив Дмитро Москаленко.

«Дунайський зерновий шлях» буде доставляти аграрну продукцію баржами з річкового порту на Дунаї одразу на морське судно великого тоннажу на рейді порту в Румунії. Увесь логістичний ланцюжок здійснюється і контролюється УДП.

Гендиректор УДП уточнив, що за рахунок більш швидкого процесу завантаження і розвантаження середній час обороту каравану скоротиться приблизно на 30%. Власникам вантажу вже не доведеться зазнавати фінансових втрат внаслідок тривалих очікувань в черзі біля терміналу.

Важлива складова проєкту — оснащення суден системами онлайн контролю, відеоспостереження та збільшення кількості судноводіїв в екіпажі. Це значно підвищує ефективність роботи флоту. За прогнозами УДП, у майбутньому баржевий караван зможе здійснювати до двох рейсів на місяць.

На другому етапі реалізації проєкту «Дунайський зерновий шлях» передбачається будівництво нових барж, адже пароплавство фактично вичерпало можливість збільшення «тоннажу». Крім того, вже у найближчий час починається модернізація тяги — капітальний ремонт самохідного флоту з заміною двигунів.

Керівництво Міністерства інфраструктури принципово підтримало наші пропозиції. УДП пропонує направити в програми розвитку левову частку прибутку цього року (після сплати податків та дивідендів). Адже ситуація вимагає швидких дій та конкретних результатів”, — зазначив Москаленко.

Найближчим часом пароплавство також планує направити сили на залучення до своїх проєктів міжнародних інвесторів.

ПрАТ «УДП» здійснює річкові вантажоперевезення по Дунаю та морські вантажоперевезення. До складу вантажного річкового флоту входять 75 самохідних та 245 несамохідних суден. Морський вантажний флот представлений сімома суднами дедвейтом 3,3-4 тис. тонн (шість суховантажів типу «Ізмаїл» та один танкер «Десна»). Основу вантажів складає металургійна сировина, що постачається до придунайських країн. Річковий пасажирський флот компанії представлений теплоходами «Молдавія», «Україна», «Дніпро» та «Волга».