Україна втратила першість серед експортерів соняшникового шроту до ЄС

Україна перестала бути головним експортером соняшникового шроту. Це сталося через проблеми з логістикою та великі обсяги закупівлі українського соняшнику країнами ЄС, яким вигідніше переробляти сировину самостійно.

Про це розповіла експертка інформаційно-аналітичного агентства «АПК-Інформ» Світлана Киричок, йдеться у матеріалі Elevatorist.com «Яким буде український ринок соняшнику та олії у новому сезоні — прогнози аналітиків».

«Доля України в закупках шроту європейськими компаніями скоротилася до 22%. Раніше це було близько 43%, Україна була основним постачальником сонячного шроту до країн ЄС. Зараз бачимо, що основним постачальником є Росія, далі Аргентина, а вже потім Україна», — говорить Світлана Киричок.

Експертка зазначила, що пропозиція шроту значно більша, ніж попит, також і на внутрішньому ринку, оскільки тваринницька галузь країни дуже постраждала через війну.

Більш детально про стан олійного ринку та два сценарії подальшого його розвитку читайте в матеріалі «Яким буде український ринок соняшнику та олії у новому сезоні — прогнози аналітиків».

Нагадаємо, Україна почне розвивати переробку сої та ріпаку.