На Сумщині розглядають використання кукурудзи в якості палива

В Сумській області через проблеми із логістикою зерна розглядають використання кукурудзи в якості енергетичної культури. Один із університетів Сумщини відпрацював питання переробки опалювальних котлів на кукурудзу.

Про це повідомив керівник Сумської ОВА Дмитро Живицький, пише місцеве ЗМІ.

Як зазначається, ні до портів Одеси, ні в Європу зерно із Сумщини возити невигідно. 

 «Є проблеми з реалізацію. Бо раніше продукцію могли возити до Одеси автотранспортом, зараз це дуже велика відстань, дуже дорого й немає сенсу. З Європою — ситуація та ж. Для нас це подолання більше 1000 км… Тому була домовленість з урядом, що Сумщина буде в пріоритеті по наданню залізничних вагонів, які, до речі, теж у дефіциті. Тому до нас нарешті приїхали вагони рф, які були на території України 24 лютого і перейшли державі. Ці вагони нам надали, щоб ми могли експортувати зерно», — розповів Дмитро Живицький.

Також в області розглядають альтернативні способи використання культури.

«Додатково СНАУ (Сумський національний аграрний університет) з науковцями відпрацював питання переробки опалювальних котлів на кукурудзу. Ціна в світі і країні на кукурудзу невелика, а через неможливість її експортувати взагалі виходить так, що сьогодні кукурудзу вигідніше спалювати в котлі, отримуючи теплову енергію, ніж продавати на споживання. Це, звичайно, неправильно — спалювати їжу. Але сьогодні такі умови. Кукурудза стає енергетичною культурою…», — зазначив голова ОВА.