Польський термінал подвоїв обсяги перевалки зерна з України

У польському місті Хелм, який знаходиться в за 25 км від кордону з Україною, ETC Terminal в серпні 2022 року подвоїв обсяги перевалки зерна до 10 тис. тонн на добу. Цього вдалося досягти завдяки введенню в експлуатацію нової перевантажувальної машини потужністю 500 тонн на годину.

Про це повідомляє Іntermodalnew.

«Термінал почав перевантажувати сипучі вантажі із критих вагонів за допомогою спеціалізованих пневматичних машин. Через обмеження транспортних засобів ми починаємо завантаження морських контейнерів без люків за допомогою пневматичних пристроїв через розвантажувальні отвори», — розповів директор ETC Terminal Кацпер Вєчорек.

Термінал у Хелмі може обробляти різні види вантажів, як сипучі продукти, так і перевантаження контейнерів. Об’єкт має дві залізничні колії довжиною 800 м. Він з’єднаний з широколійною лінією, що робить термінал одним із «сухих портів», де можна перевантажувати продукцію між поїздами з різною шириною рейок.

На терміналі також прокоментували труднощі логістики українського збіжжя.

«У випадку Хелмської лінії обмеженням є залізничний переїзд Дорогуськ-Ягодин, який має 3 колії, 2 з яких використовуються для перевезення вантажів. Цілодобова блокада 101 лінії, по якій курсують поїзди, які двічі на добу блокують її по 4 години через прикордонний контроль. Ми запропонували, щоб ці перевірки проводилися на бічній смузі, щоб забезпечити рух вантажів у цей час. Ми також спостерігаємо за ситуацією на інших залізничних прикордонних переходах і, якщо буде потреба, можемо розпочати перевезення альтернативними маршрутами», — говорить Кацпер Вєчорек.

Зараз термінал має склад на 25 тис. тонн зерна і веде роботи по розширенню потужностей зберігання ще на 15 тис. тонн.

Нагадаємо, ETC Terminal звів перший із двох ангарів для тимчасового зберігання зерна у серпні.