На переходах з Румунією деякі зерновози стоять з квітня, в них псується зерно

На прикордонних переходах із Румунією у черзі досі перебувають вагони з агропродукцією, навантаженою у квітні.

Про це йшлося під час онлайн-конференції за участю румунських залізничних перевізників 6 вересня, передає Rail.insider.

Згідно із наведеними даними, станом на 5 вересня у черзі до переходу Вадул-Сірет—Дорнешти перебували 2948 вагонів, до стику Дяково—Халмеу — 826 одиниць рухомого складу. Водночас 377 вагонів очікують своєї черги на передачу ще з квітня. Із них 330 одиниць заадресовані румунському перевізнику GFR із перестановкою колісних візків. Зауважимо, що низькі обсяги передачі цих вагонів пов’язані саме із нестачею візків для перестановки на євроколію.

«Черга поступово скорочується. Якщо проаналізувати, на 1 серпня квітневих вагонів стояло 1209, а зараз — 377. На 900 вагонів чергу «збили». Але цього недостатньо. Тож найближчим часом ці квітневі вагони необхідно передати», — наголосив заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов.

Окрім того, на румунські переходи прямують 863 вагони, навантажені у травні. Із них майже 700 — на Вадул-Сірет. Водночас і тут за останній місяць спостерігається значне скорочення черги: напочатку серпня вона складала 1958 одиниць. За інформацією представника регіонального центру управління рухом УЗ, частково на це вплинула переадресація вагонів на інші переходи.

Валерій Ткачов наголосив на тому, що «квітневі» зерновози необхідно якнайшвидше передати і вивантажити, адже вантаж у них «вже точно зіпсувався».

Представник румунського перевізника GFR, на адресу якого прямує найбільша кількість «старих» вагонів, Віктор Гурдіш висловив пропозицію, як, на його думку, Укрзалізниця зможе пришвидшити передачу вагонів перевізнику. Зокрема, українські залізничники можуть формувати потяги для одного отримувача, зокрема на одного портового оператора, на одну зону порту Констанца. На його думку, це може трохи пришвидшити обробку вантажів у порту та, відповідно, повернення порожнього рухомого складу.