Погрози щодо обмеження вивозу зерна з України є безпідставними — Подоляк

Слова російського диктатора Володимира Путіна щодо обмеження вивозу зерна з України є безпідставними, але абсолютно прогнозованими. Російська влада своїм шантажем вчергове намагається зняти з себе санкції.

Про це в коментарі РБК-Україна розповів радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

«Енергетичний, ядерний, міграційний, зерновий, запорізького-атомний і будь-які інші формати прямого шантажу періодично з’являються в публічний риториці перших осіб РФ, коли щось йде явно не за планом і потрібно через страх зупинити Україну і міжнародну спільноту. Тому нинішні заяві про припинення «зернової угоди» абсолютно безпідставні і в той же час абсолютно прогнозовані. Бо жодного об‘єктивного підґрунтя для таких дій чи заяв взагалі немає», — зазначив Подоляк.

Він підкреслив, що Україна, як і посередники Туреччина та ООН, суворо дотримуються зобов’язань, які взяли на себе в рамках Зернової ініціативи. А заяви про те, що Росія не може вивезти свої вантажі, виглядають до того ж досить дивно з урахуванням, що саме російський флот контролює акваторію Чорного моря.

На думку радника, Росія сьогодні нервово намагається «нащупати» новий привід для чергової інформаційної кампанії з закликом зняття санкцій, натиснувши, перш за все, на ООН та країни-реципієнти, щоб вони зайняли хоча б трохи більш проросійську позицію.

Нагадаємо, з російської сторони почали вести мову про припинення дії Зернової угоди, або ж її обмеження.