Канада надає $40 млн, щоб вирішити проблему дефіциту зерносховищ в Україні

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) за фінансової підтримки Канади розпочала новий проект на суму $40 млн (52 мільйони канадських доларів) для подальшого розв’язання проблеми дефіциту зерносховищ в Україні.

Про це повідомляється на сайті Мінагрополітики.

Ця ініціатива дозволить забезпечити зберігання додаткових 2,4 млн тонн зерна у 2022-2023 роках разом із відповідною технічною підтримкою та обладнанням. Цей проєкт доповнює допомогу у розмірі $17 млн, нещодавно надану урядом Японії для забезпечення зберігання 1 млн тонн зерна.

Згідно даних Уряду України, у цьому сезоні в Україні очікують зібрати до 51,1 млн тонн зернових. Із загальної ємності зерносховищ у 75 млн тонн, 14% сховищ пошкоджено або зруйновано, 10% знаходяться на окупованій Росією території, а близько 30% залишаються заповненими 22 млн тонн торішнього врожаю, готового до експорту.

«Враховуючи безпрецедентні проблеми зі зберіганням культур цього року, необхідні масштабні інноваційні рішення. З цієї причини підтримка сектора залишатиметься затребуваною, ймовірно, до 2023 року, — зауважив Рейн Паульсен, директор офісу ФАО з надзвичайних ситуацій та стійкості. — ФАО оперативно реагує на цю ситуацію, враховуючи довгострокову перспективу та прагнучи інвестувати в довготривалі рішення, які базуються на галузевому потенціалі, у координації з Урядом на національному та місцевому рівнях».

Нещодавно розроблена Стратегія щодо підтримки зберігання зерна — розширення Плану швидкого реагування ФАО в Україні — спрямована на підтримку Міністерства аграрної політики та продовольства України для забезпечення 4,07 млн тонн зерносховищ, або 25% від загальнонаціонального дефіциту зберігання в 16 млн тонн у 2022-23 роках.

Стратегія також передбачає підтримку Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у переробці та експорті сільськогосподарської продукції з України через зміцнення державного потенціалу щодо тестування та сертифікації харчових продуктів, необхідних для експорту на прикордонних об’єктах.