УЗ змінить принцип розрахунку доставки вантажів

УЗ змінить порядок розрахунку доставки вантажів
Джерело фото: Elevatorist.com

АТ «Укрзалізниця» відкоригує порядок розрахування ставок на вантажні перевезення. Для цього вносить зміни до Договору про надання послуг з організації перевезень вантажів залізничним транспортом. 

Про це йшлося під час наради із представниками аграрного бізнесу 30 червня, передає Rail.insider.

З 1 серпня почне діяти змінений договір про надання послуг з організації перевезень вантажів залізничним транспортом. Як пояснив заступник директора департаменту комерційної роботи УЗ Валерій Ткачов, йдеться про дві серйозні новації.

Насамперед зміни стосуватимуться принципу розрахування ставок на використання рухомого складу філії «Центр транспортної логістики». Посадовець нагадав, що раніше ставки переглядалися раз на місяць і могли коливатися в діапазоні 100 грн (за високого попиту на рухомий склад розмір зростав, за низького — скорочувався). Серйозніші зміни розглядалися під час засідання правління компанії. Тепер же введено кілька діапазонів утилізації, відповідно до яких одномоментне зростання може перевищувати 200 грн.

Водночас ставку УЗ будуть варіювати залежно від реальних ставок на ринку.

Ще одним нововведенням буде зважання під час розрахунку не на нормативну швидкість (від 200 км/добу), а на фактичну. Через це кількість діб зросте. Зокрема, для кожного типу рухомого складу філія «Головний інформаційно-обчислювальний центр» розрахувала фактичну швидкість за минулий місяць. Так, в експортному сполученні повагонні відправки у зерновозах рухаються зі швидкістю 50 км/добу, у маршрутах — 82 км. У внутрішніх перевезеннях — 91 та 112 км відповідно.

Для піввагонів на експорт швидкість сягатиме 83 км/добу (повагонні відправки) та 82 км (маршрути). По Україні піввагони рухаються зі швидкістю 106 і 107 км/добу відповідно.

За словами Валерія Ткачова, ГІОЦ буде щомісяця доводити інформацію щодо розрахунку швидкостей на наступний місяць (15–16 числа попереднього місяця). Ставки оприлюднюватимуться, як і раніше, 26–27 числа попереднього місяця.

Як наголосив представник УЗ, нормативний термін доправлення вагонів при цьому не змінюється.

Крім того, як зазначалося під час наради, ЦТЛ оприлюднила нові граничні ставки щодо рухомого складу, які почнуть діяти з 1 серпня.

Нагадаємо, що з 29 червня підвищено тарифи на вантажні перевезення залізницею.