Літаки Британії можуть стежити за безпекою експорту зерна з українських портів

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес
Джерело фото: radiosvoboda.org

У випадку розблокування Росією українських портів, розвідувальні британські літаки можуть убезпечити судноплавні маршрути для доставки зерна покупцям. 

Про це заявив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес, повідомляють «Порти України» з посиланням на Sky News.

За його словами, у разі досягнення угоди з транспортування зерна з України морським шляхом Британія могла б надати свої літаки River Joint або P8 Poseidon для патрулювання районів Чорного моря. Водночас Лондон не посилатиме свій флот у Чорне море, оскільки Туреччина заблокувала прохід будь-яких військових кораблів через протоки Дарданелли і Босфор.

«Туреччина досить добре справляється з розмінуванням. Ми знаємо розташування мінних полів. Тому це є цілком можливим. Але ми не будемо направляти в Чорне море кораблі, оскільки це означало б, що ми просимо Туреччину зняти блокаду на іноземні військові судна або судна флотів інших країн», — зазначив Воллес.

За його словами, «турки якраз намагаються разом з ООН обговорити з росіянами деталі, як це зробити». Він підкреслив, що йдеться саме про вивезення українського зерна з України, а не «щоб дозволити російським кораблям вийти з Чорного моря з краденим зерном».

Також він зауважив, що навіть за повного розблокування роботи українських портів ідеться про вивезення близько 3 млн тонн на місяць.

«[Україні] треба відвантажити 23 млн тонн. Тому потрібно ставити правильні очікування», — наголосив Воллес.

Читайте також: Чотири місяці блокування українських портів та інші неприємності: як світ живе в новій кризі — дайджест

В умовах морської блокади Росії Україна налагодила два канали експорту зерна — через Польщу та Румунію, а також веде переговори з державами Балтії.