Фермерам радять продавати зерно зараз та хеджувати ризики

Генеральний директор UGTC TRADE Ігор Вовченко радить українським фермерам хеджувати ризики та продавати зерно зараз. Тому що логістичні витрати на перевезення, перевалку та фрахт суден зросли в понад 2 рази.

Таку думку він висловив під час Zoom-конференції Trend&Hedge Club, пише Кurkul.com.

Ігор Вовченко зазначив, що у порівнянні з довоєнним часом вартість залізничної логістики з Центру України зросла у понад 2 рази: якщо у мирний час ціна варіювалась в діапазоні $30-40/т, то зараз вона складає $80/т.

Щодо перевалки, то у мирний час для великих компаній вона вартувала $7-8/т, для середніх — $10-11/т, зараз — $17-20/т.

Щодо морського фрахту, то там шалені черги. Зараз більше ніж 70 суден в очікуванні відвантаження. У низький сезон ціна за перевезення вантажу становила $30-40/т, то зараз зафрахтувати судно коштує $90-100/т.

«З таких цифр випливає наслідок, що запропонувати гарну ціну за зерно фермеру неможливо. Бо все здорожчало в понад 2 рази. Тому, рекомендую фермерам слідкувати за ринком, хеджувати, і продавати вже сьогодні. Сьогоднішня ціна на зерно покриває собівартість врожаю минулого сезону, але зовсім протилежна ситуація з ціною на зерно наступного сезону», — вважає Ігор Вовченко.

Нагадаємо, з початком війни компанія UGTC TRADE зробила 2 повні оберти своїх терміналів — купили 15-20 тис. т зерна у фермерів.