Розблокуванню портів України можуть завадити технічні фактори — думка

Зерновий сезон наближується і питання деблокади портів стає дедалі гострішим. Геннадій Іванов, директор BPG Shipping і Kronos Bulkers, зазначає, що воно у перше чергу безпекове, але існує чимало й інших, технічних, факторів.

Про це йдеться у матеріалі Latifundist.com.

Розблокування портів шляхом організації коридорів для кораблів — питання в першу чергу військове. Перший і очевидний фактор — замінування. Воно відбулося ще до війни. Розблокування портів, організація безпечного пересування суден має бути не разовою акцією, а повноцінним дійством, бо щоб вивезти зерно з українських терміналів, потрібен не один місяць.

Крім того, існують і не менш важливі технічні фактори, які також треба брати до уваги.

«Багато технічних питань. У нас же часто люблять йти на глобальний рівень, не пройшовши технічний. Наприклад, якість зерна. У випадку з пшеницею треба розуміти, що за цей час вона могла зіпсуватися, оскільки не у всіх випадках фумігована. Плюс деякі судновласники банально можуть не захотіти вийти з порту, бо їм не заплатили фрахт чи не дали гарантію такої оплати. Не забуваймо, що судна стоять без екіпажу. Не факт, що є паливо не борту», — перерахував проблеми директор BPG Shipping і Kronos Bulkers Геннадій Іванов.

Він додав, що для успішного розблокування потрібна база і розуміння ситуації по кожному судну, «щоб на момент деблокади (а вона рано чи пізно настане) не було проблем, судна могли вийти і на їх місце стали інші».

Нагадаємо, міністр закордонних справ Китаю Ван І закликав міжнародне співтовариство сприяти припиненню вогню в Україні, щоб забезпечити зелений доступ до експорту зерна.