В Україні скасували паперові документи на вантажні морські перевезення

Міністерство інфраструктури України (МІУ) скасувало оформлення паперових документів на морські вантажні перевезення. Це сприятиме здійсненню перевезень водним транспортом, зменшить тиск контрольних організацій на підприємства, що надають портові послуги та спростить документообіг вантажних документів в портах.

Про це повідомляє пресслужба МІУ.

Наказом, який припинив дію, були затверджені Правила оформлення вантажних перевізних документів на перевезення морським транспортом. Правила встановлювали порядок оформлення 19 вантажних перевізних документів на перевезення вантажів морським транспортом та їх форму, а саме: картка обліку експортного, транзитного вантажу (приймальний акт), доручення, штурманська розписка, люкова записка, вантажний список, здавальний акт, вантажний план, маніфест на вантаж, тальманська розписка, наряд, видатковий ордер, повідомлення, навантажувальний ордер, приймально-здавальна відомість, відвіс, подорожній лист, генеральний акт, акт повідомлення, здавальний Акт.

Читати по темі: Старий документообіг в морській галузі гальмує впровадження світових практик в судноплавстві — думка

«Правила не забезпечували сучасних відносин між учасниками портового співтовариства, тому портові оператори та морські термінали почали розробляти власні інформаційні системи з можливістю обміну документами та інформацією у електронному вигляді, чим заповнили вакуум регулювання з цього питання. Наразі суб’єкти господарювання самостійно визначають, які документи та які графи у документах необхідно використовувати. Регулювання форм вантажних перевізних документів є не тільки недоцільним, але й стримуючим фактором в впровадженні кращих світових практик», — зазначили у міністерстві.