ЗВТ між Україною та Туреччиною подвоїть кількість річкових перевезень — думка

Угода про «Зону Вільної Торгівлі» між Україною і Туреччиною може збільшити перевалку в річкових портах на 1 млн т упродовж наступних 5 років, а перевезення судами класу «річка-море» — подвоїти. Вже сьогодні понад 80% перевалки річкових портів України судами класу «річка-море» складають вантажі, що відправляються в Туреччину, або походять звідти. В окремих портах «турецька» перевалка складає всі 100%.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби «Річкового Форуму», пише Latifundist.com.

«Експерти прогнозують, що після підписання угоди про «Зону Вільної Торгівлі» стрімко зросте торгівля металом, зерном, міндобривами та будматеріалами. Тобто, якраз тими товарами, що вже сьогодні успішно перевалюються нашими річковими портами», — каже співзасновник «Річкового Форуму» Ігор Гошовський.

Завдяки підписанню угоди про ЗВТ на понад 10 тис. вітчизняних товарних позицій встановлюється 0% турецьке мито. Важливо, що таке скасування мит стосується і зерна. Турецькі товари на українському ринку також стануть більш доступними.

«Урядовці прогнозують, що завдяки цьому Україна зможе збільшувати експорт своїх товарів в регіон Pan-Euro-Med (Середземного моря) на 20% щороку упродовж 5 років», — каже Ігор Гошовський.

Нагадаємо, у першому півріччі 2021/22 МР Україна значно наростила експорт ячменю до Туреччини. Його обсяг сягнув 915,6 тис. т та забезпечив цій країні другу позицію серед країн-імпортерів української зернової за вказаний період. Це стало можливим через зниження врожаю зернової в Туреччині.