Експертка розповіла, коли вигідніше продавати кукурудзу з елеватора

Якщо продавати кукурудзу з елеватора, то потрібно підрахувати витрати на перевезення зерна з поля, прийом, сушіння, очистку. Також варто пам'ятати, що після очистки та сушки вага кукурудзи буде меншою.

Про це розповіла фінансова директорка Agromino Світлана Омельченко під час курсу «Цариця полів».

Читати по темі: Зберігати кукурудзу у складах вигідніше — думка

Вона наголосила, що якщо кінцева ціна більша, ніж на полі, то варто продавати на елеваторі, якщо менша — немає сенсу ризикувати й краще продавати з поля, враховуючи ПДВ.

«А якщо перед вами стоїть питання: продати на СРТ у порту чи на елеваторі? Знову ж таки враховуйте витрати на кукурудзу, які додаються, якщо продавати на СРТ. Насамперед вам потрібно буде заплатити елеватору за навантаження кукурудзи у вагон, послуги експедитора. Також пам'ятайте, що в порт прийде трішки менше тонн. Далі від ціни кукурудзи в порту відніміть витрати на CPT в порту і отримаєте кінцеву ціну. Якщо більша ціна в порту, то продаємо там, а якщо менша — на елеваторі», — зазначила Омельченко.

Нагадаємо, українські аграрії у середньому збирають 7 т кукурудзи з 1 га. У Німеччині та Франції врожайність зернової на сьогодні сягає 10 т/га, що на 42% більше за український показник.