УЗА презентувала в Женеві механізм банківської гарантії для форвардів на зерно

Українська зернова асоціація (УЗА) презентувала в Женеві Механізм Банківської гарантії для форвардних контрактів на зерно. Він має нівелювати ризики для покупця зерна у випадку дефолту за форвардним контрактом через зростання цін на ринку.

Про це повідомляє пресслужба УЗА.

В презентації нового інструменту 27 січня 2022 року взяли участь представники понад 50 представників головних офісів міжнародних компаній-трейдерів, учасників зернового ринку, а також банківських установ. В ході активної живої дискусії, учасники презентації схвально оцінили інструмент та підтвердили готовність з ним працювати.

 

«Банківська гарантія для форвардного контракту на зерно вирішує кілька проблем на ринку. З одного боку вона нівелює ризики для покупця зерна невиконання контракту постачальником через зростання цін на ринку, а з іншого — кожного постачальника, який отримав банківську гарантію на відшкодування покупцю різниці в ціні контракту та ринковій ціні на момент невиконання контракту, робить його першокласним постачальником. Такий постачальник отримує премію до ціни контракту, оскільки за рахунок банківської гарантії нівелює ризики для покупця», — наголосив президент УЗА Микола Горбачьов.

Банківська гарантія також дозволить покупцям знизити витрати на комплаєнс-процедури в покупців зерна, замість них це професійно та більш ефективно буде робити банк, який краще знає та розуміє свого клієнта.

Впровадження Банківської гарантії для форвардних контрактів на зерно додатково актуальне для українського зернового ринку, де малі та середні виробники зерна забезпечують близько 75% обсягу виробництва зерна. За умов використання Банківської гарантії вони отримають більшу ціну — близько на $5-7/т, а витрати на Банківську гарантію складуть всього $1/т.

Загалом для України впровадження інструменту Банківської гарантії забезпечить кращу ціну на українське зерно на світовому ринку за рахунок зниження ризиків дефолтів за форвардними контрактами. На сьогодні ціна на українське зерно нижча у порівнянні із зерном з інших Причорноморських країн.

Нагадаємо, УЗА розробила механізм банківської гарантії для форвардів на зерно у жовтні 2021 року.