Зберігати кукурудзу у складах вигідніше — думка

При виборі елеватора для кукурудзи слід розуміти, що зберігання у складах для цієї культури є більш комфортним, економним і вигідним.

Такою думкою поділився директор «Білозаводського елеватора» Сергій Щербань у рамках курсу «Цариця полів» від освітньої платформи «Культиварій».

«У складах висота падіння зернової маси на бетонному покритті значно менша, це 6-7 метрів, на відміну від металевих ємностей, де висота понад 20 метрів. Тож у складах кукурудза менше б'ється», — зазначив Сергій Щербань.

За його словами, биті зерна йдуть у відходи другої категорії, і якщо елеватор має дуже високі силоси, то січки буде більше. Швидше за все, елеватори можуть підстрахуватися та «перекладати» ці відходи на поклажодавачів.

«При швидкому сушінні зерна, а тим більше потім при закладанні його в силоси, неминуче формується ця січка. А чим більша вологість, тим більший шанс, хоч це і не факт, отримати більше битого зерна кукурудзи», — пояснює Сергій Щербань.

Нагадаємо, що українські аграрії в середньому збирають 7 т кукурудзи з 1 га. У Німеччині та Франції врожайність зернової на сьогодні сягає 10 т/га, що на 42% більше за український показник.