ДПЗКУ може стати банкрутом до кінця тижня — нардеп

«Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ) до кінця тижня може стати банкрутом. Компанія навряд чи зможе самостійно виплатити $95 млн чергового траншу китайського кредиту.
 
Про це на своїй сторінці у Facebook написав народний депутат Мар'ян Заблоцький.
 
«Це було неминуче, оскільки значна частина з $1,5 млрд, отриманих від Китаю в 2012 році, були вкрадені ще за часів Віктора Януковича. Немало також постарались за часів короткострокової квоти на Мінагрополітики з боку партії «Свобода». За пів року їхнього менеджменту з рахунків компанії зникло приблизно $250 млн. На всіх керівників компанії без винятку відкриті кримінальні провадження, всі в бігах. Але повернути вкрадені кошти шансів уже мало. Коштів, що залишились у компанії, могло вистачити лише максимум до початку 2022», — зазначив Заблоцький.
 
За його словами, розраховуватись за цим кредитом доведеться уряду, оскільки у 2012 році він був виданий під державні гарантії. Всього по кредиту залишилось виплатити трохи менше $1 млрд.
 
«Мінфін має відповідні ресурси, щоб погасити або наступний транш кредиту, або весь цілком. Можна також просто надати додаткові ресурси ДПЗКУ, з тим щоб ті погасили хоча б наступний транш. Ця виплата збільшує навантаження на обсяг планових зовнішніх урядових запозичень у 2022 році. На жаль, у зв’язку з медіафоном стосовно можливої нової хвилі російської агресії, для нас тимчасово є закриті ринки запозичень», — додав Заблоцький.
Нагадаємо, Україна може подати два позови на Експортно-імпортний банк Китаю, щоб уникнути дефолту ДПЗКУ через китайські кредити.