Ціни на соняшник і сою почали падати

Ціни на соняшник та сою почали знижуватись. Не дивлячись на ріст біржових котирувань на соєві боби і рослинні олії, фізичний ринок в Україні поводить себе доволі спокійно. 

Про це в коментарі Kurkul.com розповів аналітик Zernotorg.ua Олександр Тищенко.

«На українському ринку помітний певний ріст цін на олійні на виході із затяжних свят, але він був короткостроковим. Зараз ціни поступово сповзають вниз. Схоже на те що фактор стримування продажів виробниками олійних культур поступово себе вичерпує», — розповів Тищенко. 

Він зазначив, що ціни на соняшник так і не досягли очікуваних 25 000 грн/т, а соя залишається суттєво нижче свого минулорічного максимуму — 20 900 грн/т. Однак запаси культур залишаються значними через низькі темпи в першій половині сезону на фоні рекордного урожаю. 

Читати по темі: В Україні може утворитися суперпропозиція соняшника — аналітики

«Стримування продажів виробниками б'є по ритмічності переробки і експортних відвантаженнях, що знижує конкурентність вітчизняної соняшникової олії на світовому ринку», — додав Тищенко. 

Також він зауважив, що традиційно ціни на олійні знижуються в лютому-березні на фоні сезонного зниження цін на рослинні олії, а також в червні-серпні в зв'язку із завершенням сезону.

Нагадаємо, у вересні-грудні 2021 року обсяг виробництва соняшникової олії в Україні знизився на 3-5%. Водночас з початку 2022 року очікується зростання обсягів виробництва.