Кабмін найближчим часом затвердить план реструктуризації китайського кредиту ДПЗКУ

Цього тижня має відбутися засідання міжвідомчої робочої групи Кабміну під керівництвом міністра економіки Юлії Свириденко. На ньому затвердять план реструктуризації китайського кредиту для Державної продовольчо-зернової корпорації України (ДПЗКУ).

Про це повідомляє AgroPolit.com.

На зборах підкомітету з питань економічної та фінансової політики було запропоновано кілька варіантів реструктуризації боргу ДПЗКУ:

  • відстрочка виплати кредиту на 10 років;
  • відкласти на рік виплату тіла кредиту та сплачувати у 2022 році лише відсотки за користування кредитом.

Українська команда хоче домовитися з китайською стороною щодо реструктуризації з урахуванням цих двох пунктів. Якщо цього не вдасться досягти, то не виключено ще одного формату розмови: можлива пропозиція про викуп китайського кредиту третьою стороною.

«Вони хочуть провести переговори з єгипетськими трейдерами, бо Єгипет — ворота до Африки. Там розташовано багато продовольчих терміналів, і у регіоні відчувається нестача продовольства. Втім, ухвалити це рішення можна лише за згодою з китайською стороною, сівши попередньо за стіл переговорів. Це як можливий варіант. Логіка в цьому є, тому що єгипетським трейдерам вигідно викупити кредит у китайців і повністю законтрактуватися в Україні зрозумілими обсягами продовольства для свого регіону, ніж шукати його світом», — розповідає один із співрозмовників AgroPolit.com, який побажав не називатися.

Нагадаємо, ДПЗКУ має погасити кредит перед Китаєм ($1,5 млрд) до 2027 року. Обов'язковий платіж необхідно внести у січні 2022 року. Однак сума готівкових коштів на рахунках Товариства є недостатньою для сплати обов'язкових платежів.