На елеваторах підрахували витрати на сушіння зерна

Рівень зростання тарифу на сушіння зерна обумовлений не тільки ціною на газ. Впливає також зростання тарифів на електроенергію до 4,3 грн/кВт, супутні витрати та навіть модель зерносушарки.

Про це розповів операційний директор компанії ГК G.R. Agro Артем Ремпен у матеріалі Elevatorist.com «Сушіння кукурудзи врожаю-2021: Сушити не можна залишити в полі».

На елеваторах компанії ціни на сушіння зерна цього сезону піднімали 3 рази: спочатку до 90 грн за тонно-відсоток, потім до 120 грн, а зараз — 180 грн.

«У нас за поточної ціни газу, з урахуванням вартості електроенергії, людського ресурсу та інших витрат, виходить собівартість послуги 171 грн. Думаю, що на тих елеваторах, де встановлені сушарки з рекуперацією тепла, ця собівартість буде нижчою, приблизно 120 грн за тонно-відсоток. Це я підрахував за сушінням кукурудзи, за соняшником собівартість трохи нижче», — каже Артем Ремпен.

У ГК «Агропросперіс» тариф на сушіння зерна підвищили лише на 20%. При тому що вартість газу на листопад виросла ще на +35% до вартості жовтня. На думку Групи, газ є ключовою, але не єдиною складовою собівартістю послуги, тому в компанії намагаються просто компенсувати зростання його вартості.

«Наша маржа від підвищення тарифу на сушіння не збільшилася, а можливо, навіть дещо зменшилася. Зараз послуга на наших елеваторах коштує в середньому від 115 до 130 грн, залежно від регіонів», — розповідає генеральний директор ТОВ «Агросіті-Інвест» компанії «Агропросперіс» Олена Щербина.

Більше про сушіння зерна в поточному сезоні 2021/22 читайте у матеріалі «Сушіння кукурудзи врожаю-2021: Сушити не можна залишити в полі».