Великі переробники забезпечать ринок соняшниковою олією навіть працюючи в мінус — думка

Транснаціональні компанії, такі як Bunge, Cargill, Viterra, Cofco, Delta Wilmar, працюючи в Україні можуть виробляти соняшникову олію навіть в мінус. Вони націлені більше на те, щоб тільки їх український підрозділ забезпечував фізичні поставки олії. Свій дохід такі компанії заробляють на масштабі всіх світових операцій, в тому числі за рахунок підприємств в інших країнах.

Такою думкою поділився комерційний директор Poseidon Tradewaves Костянтин Бугера в матеріалі на Latifundist.com.

«Для них не критична краш-маржа саме в Україні. Тобто бізнес транснаціональних гравців, а також компанії «Кернел», як системного, вертикально інтегрованого оператора, захищений. Вони можуть собі дозволити стійку стратегію, іноді навіть працювати в мінус, але при цьому ніколи не випадати з ринку, забезпечувати стабільне завантаження виробничих потужностей», — сказав Костянтин Бугера.

За його словами, іншим олійним заводам (ОЕЗам) важче. Вони працюють у спотовому режимі і часто не можуть забезпечити собі необхідний «сировинної запас», що дозволяє отримувати більш-менш контрольований фінансовий результат. У них дальність планування — один-два місяці.

Проте, в сезоні 2021/22 очікується великий урожай соняшнику, що знизить кількість проблем із завантаженням потужностей, які були в минулому році.

«Принаймні, великі гравці зроблять все для того, щоб сформувати запаси сировини. А середні та дрібні підприємства будуть закуповувати соняшник, який залишиться», — додав комерційний директор Poseidon Tradewaves.