Вирощування продовольчої пшениці обходиться українським аграріям в додаткові 60-70 доларів на гектар — учасник ринку

Аграріям України не вигідно вирощувати пшеницю для переробки на борошно. Вміст протеїну в пшениці зменшується рік від року. Основна причина цієї тенденції — зменшення інвестицій у виробництво.

«Ми приблизно порахували: в залежності від агрохімічного складу ґрунту, щоб збільшити відсоток продовольчої пшениці, потрібно додатково витратити від 60-70 доларів на гектар. Потрібно враховувати і інші фактори — погоду, технології обробки ґрунту, агрегати, які використовують для посіву», — розповідає представник агрохолдингу ТАС-Агро Антон Жемердєєв..

Читати по темі: Зерно для борошна: чи вистачить в Україні якісної пшениці в цьому сезоні?

Він вважає, що має бути додатковий стимул, який спонукає аграрія вирощувати більш затратне продовольче зерно для переробників.

«На сьогодні експорт більше конкурентний напрямок. Трейдер більш ефективний, він активно шукає перспективні ринки, в нього дешеве фінансування, в нього є перевалка в порту, судна. Щоб ситуація змінилася, і аграрій був зацікавлений вкладатися у вирощування продовольчої пшениці для внутрішньої переробки, має відбутися злам, якісь кардинальні переміни», — каже представник ТАС-Агро.