Ціни на горох в портах піднялися до 15 тис. грн/т

У портах Одеси ціни на горох становлять від 14,5 тис. грн/т до 15 тис. грн/т, у портах Дунаю — до 15,5 тис. грн/т. Про це у коментарі для SuperAgronom.com розповів директор EU-Nomia LTD Онур Ватан.

Він уточнив, що ціни сягнули такого рівня через ажіотаж навколо гороху. У зв'язку з ф'ючерсними продажами в Індію, виробництво шліфованого гороху дозволило утримати високі ціни, які наразі не рахуються при торгівлі без переробки. 

«Фермерські господарства, з обмеженою кількістю складських приміщень, вже реалізували чи реалізовують зараз врожай гороху 2024 року. Частина виробників налаштовані оптимістично, очікуючи підвищення ціни на горох і маючи можливість зберігати врожай до весни», — коментує Онур Ватан.

За своєю програмою компанія активно продовжує закупівлю гороху на Тернопільщині по 15 тис. грн/т. 

Попри те, що горох є вигідним продуктом для вирощування, на заході України не спостерігається збільшення посівних площ. Його сіють переважно досвідчені аграрії, які мають напрацьовані канали збуту. 

«Зараз спостерігається значна зацікавленість українських виробників гороху в його вирощуванні, оскільки економічна складова стала досить приваблива. Колотий горох, який виробники почали експортувати в ОАЕ, Шрі Ланку та Саудівську Аравію, також додає оптимізму в збільшенні посівів. А те, що горох можна експортувати в Індію та Китай в перспективі дає можливість розраховувати на збільшення посівних площ», — говорить директор Західного контейнерного терміналу Володимир Лопатинський.

Читайте також: Аналітики прогнозують високий попит та високі світові ціни на український жовтий горох

  • Україна експортує майже весь врожай гороху у 2024 році.
  • Ринкова вартість гороху залишається стабільною.

Людмила Глухова, Elevatorist.com, 2024 р.