Аналітики прогнозують високий попит та високі світові ціни на український жовтий горох

Цьогоріч спостерігався значний дефіцит насіння гороху, розійшлося все — і українська, й іноземна селекція. Високий попит на цю культуру в Україні аналітики прогнозували ще навесні. Вони передбачили, що попит на український жовтий горох у світі залишиться стабільним до кінця року, а ціни зростатимуть, адже можливості безмитного постачання гороху до Індії створюють вигідні перспективи для українських виробників. 

Про це пише SuperAgronom в матеріалі «Горох відвойовує місце на українських полях: ціни, технологія вирощування та перспективи».

«Можна очікувати, що ціни на врожай українського гороху у 2024 році будуть становити не менше $325 за тонну», — прогнозувала тоді Антоніна Скляренко, очільниця ГО «Співтовариство виробників і споживачів бобових України».

Також про те, що горох цьогоріч покаже непогану прибутковість для українських аграріїв, наголосив і Онур Ватан, директор «EU-Nomia LTD». Його компанія спільно із Західним контейнерним терміналом запустили програму зі стимулювання вирощування жовтого гороху в західній Україні.

Згідно з програмою, горох, вирощений на західній Україні, перероблятиметься на місці і потім доставлятиметься контейнерними поїздами через порти до кінцевого споживача в країни Азії. Аграрій зобовʼязується виростити певну кількість гороху, натомість компанія має викупити його за гарантованою ціною.

«У договорах із аграріями було зазначено, що закупівельна ціна на горох буде не менше $200/т, але якщо ринкова ціна буде вищою на момент закупівлі, то ми зобов’язуємось платити саме ринкову ціну. Так, наприклад, на момент нашої з вами розмови (28 червня, — ред.) в терміналах Одеси за горох дають 13500 грн/т. Тобто понад $300/т. І в нас є змога також пропонувати таку ціну, адже завдяки Західному контейнерному терміналу з’явилась можливість відкрити нові логістичні шляхи для експорту жовтого гороху, попит на який досить високий на азійських ринках», — коментує Онур Ватан.

 Можливість вигідного збуту — мабуть, головний фактор, але не єдиний серед аргументів вирощування гороху, зокрема жовтозерного. Своїми думками та досвідом поділилися аграрії з різних регіонів.