БЕБ викрило нові факти експорту сірого зерна з терміналу Олімпекс Купе Інтернешнл

«Бюро економічних розслідувань» викрило ще одну схему експорту сірого зерна з терміналу «Олімпекс Купе Інтернешнл» — це більше 40 тис. т. зернових та олійних, яка відбувалася в 2023 році.

Про це йдеться в реєстрі судових рішень.

В документі вказано, що група осіб організувала на території столиці, Одеси та Одеської області схему вивезення агропродукції без сплати податків. Для цього вона використовувала реквізити підприємств з ознаками «ризиковості», серед яких ТОВ «АУТСТАФФ 19», ТОВ «ЕКСПРЕС ВСЕ», ТОВ «АГРОТРАНС-ГРУП». 

«Проведеним оглядом телеграм каналу встановлено, що фактична доставка та розрахунок за готівкові кошти здійснюється на виробничих потужностях ТОВ «Олімпекс Купе Інтернейшнл». Цілісні майнові комплекси використовуються у протиправній діяльності для зберігання, накопичення та перевалки сільськогосподарської продукції «ризикових» СГД», — говориться в документі.

На терміналі в Одесі виявили агропродукцію без документів. Станом на 10 листопада 2023 року на терміналі перебували залишки зерна: близько 22,6 тис. т пшениці, майже 9 тис. т кукурудзи та 11 тис. т сої. У результаті за клопотанням прокурора суддя прийняв рішення про арешт зерна.

Видання Latifundist.com звертає увагу, що в рішенні зазначається, що право власності на термінал належало ТОВ «Олімпекс Купе Інтернейшнл» та ТОВ «Аттолло Гранум».

«Арбітражний керуючий Олексій Сокол у відповідь на запит юристів кредиторів повідомляв, що єдиним акціонером ТОВ «Аттолло Гранум» є естонська Sunolta OU, а бенефіціаром — Тетяна Коваленко. «Аттолло Гранум» не володіє іншим майном, крім половини зернового терміналу «Олімпекс» (IV черга будівництва). Набуття цього майна наразі є предметом розслідування правоохоронних органів та оскарження в суд. В той час, коли були укладені сумнівні угоди з підсанкційними компаніями та проводилися розслідування представниками Бюро  Економічної Безпеки, директором «Олімпексу» був пан Марченко», — йдеться в повідомленні.

У розпорядження Latifundist.com потрапили товарно-транспортні накладні, за якими «Аттолло Гранум» відвантажував пшеницю компанії — «Агірос». Цю компанію включили до списку підсанкційних місяць тому.