Механізм бронювання працівників критично важливих підприємств потрібно вдосконавлювати — Михайло Різак

Зараз необхідно вдосконалити механізм бронювання працівників критично важливих підприємств, тому що офіційний бізнес втрачає бронь фахівців, що забезпечують виробничий цикл.

Про це зазначив директор із взаємодії з органами влади «НІБУЛОНу» Михайло Різак на конференції «Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги».

Наразі, вважає Михайло, механізм бронювання сформований за принципом експонентного падіння.

«До прикладу, на початку війни умовне підприємство бронювало 1000 осіб — 50% від 2000 військовозобов’язаних, решта 20% призивалися. Через пів року воно зможе забронювати тільки 800 осіб — 50% від 1600 осіб (2000 — 20%) і так далі. У випадку «НІБУЛОНу» зараз, коли вже пройдено 4 етапи бронювання, наше підприємство через це втрачає виробничий цикл, адже критичних у «НІБУЛОНі» наразі понад 75% від військовозобов'язаних. Ми шукаємо шляхи вирішення цього питання та вимушено інвестуємо в автоматизацію в умовах обмеженого фінансового ресурсу на ринку. Водночас ми розуміємо, що владі необхідно спілкуватися з бізнесом з цього питання для забезпечення економічної безпеки країни»,— переконаний топменеджер «НІБУЛОНу».

Також від імені «НІБУЛОНу» Михайло Різак на конференції висловив побажання до всіх учасників відбудови запустити механізм компенсації збитків, або хоча б запустити ринок для задокументованих збитків. Оскільки це кошти, що можуть бути направлені на відбудову та розвиток України вже зараз.

Зараз агрохолдинг «НІБУЛОН» зазнав збитків на суму понад 433 млн доларів США, а отримав донорську допомогу в розмірі близько 1% від цих збитків.